Оперативна інформація про спалах у  Саудівській Аравії
Близькосхідного респіраторного синдрому (БСРС, МERS-CoV)

          Близькосхідний респіраторний синдром - синдром інфекційного    походження з переважним ураженням органів дихання, а  у важких випадках, з появою атипової пневмонії  з важкою гострою дихальною недостатністю.
Передача збудника БСРС від людини до людини відбувається при контакті з зараженим, при розмові, догляді за хворим у медичних установах і вдома, користуванні спільним посудом, предметами побуту тощо. Існують також міркування щодо передачі вірусу людям від  верблюдів яке може здійснюватися за рахунок прямого контакту - вживання молока та м'яса цих тварин.
За інформацією «Українського науково-дослідного протичумного інституту імені І.І. Мечникова Міністерства охорони здоров'я України»  від 6 липня 2016 року  в усьому світі, починаючи з вересня 2012 р., зареєстровано 1782 лабораторно підтверджених випадків зараження людей MERS-CoV,у тому числі 634 (48,8%) летальних.
Про нові 43 випадки інфікування людей MERS-CoV інформували наступні країни: Саудівська Аравія – 41 випадок, Об'єднані Арабські Емірати – 1 випадок, Катар – 1 випадок.
У Саудівській Аравії  триває в цей час внутрішньолікарняний спалах MERS-CoV у місті та регіоні Ер-Ріяд.
Перший випадок захворювання виявлено у жінки 49 років, яка була госпіталізована 10 червня у відділення невідкладної допомоги, а потім у відділення судинної хірургії із симптомами, не пов'язаними з MERS-CoV.  Позитивний результат на MERS-CoV було отримано 15 червня. Жінка не була ізольована, і за цей період було виписано з лікарні більш 49 людей, що мали з нею контакт.
При проведенні профілактичних заходів у лікарні, за місцем проживання хворих, а також при відстеженні і тестуванні контактних виявлено: у період з 16 по 18 червня 2016 р. - 22 випадки  MERS-CoV, з яких 18 випадків безсимптомних. Усього інфіковано 8 медичних працівників. У період з 19 по 30 червня 2016 р. 13 випадків MERS-CoV, з яких 4 пов'язані зі спалахом у місті та регіоні Ер-Ріяд, один випадок смертельний.     
Профілактика та лікування
Специфічного лікування MERS-CoV на сьогодні не існує. Хворі отримують симптоматичну та підтримуючу терапію.
До основних заходів профілактики при відвідуванні територій, де реєструється MERS-CoV, відносяться:
- дотримання гігієнічних правил при контакті з тваринами, зокрема верблюдами, на фермах, ринках, та в інших місцях;
- належна кулінарна обробка або пастеризація продуктів тваринного походження;
- уникнення контакту з хворими, померлими від MERS-CoV.
Медичні установи, що надають допомогу пацієнтам з MERS-CoV, повинні дотримуватися правил протиепідемічного режиму щодо недопущення внутрішньолікарняного зараження. Медичний персонал повинен проходити регулярну підготовку з цих питань.
Міжнародний туризм та торгівля
ВООЗ вважає ситуацію з MERS-CoV у світі такою, що справляє значний вплив на громадське здоров'я та має міжнародне значення. Однак, на сьогодні немає необхідності у будь-якому обмеженні туризму чи торгівлі з країнами, де реєструється MERS-CoV, а також у скринінгу здорових осіб у пунктах пропуску через державний кордон.
Країнам, незалежно від того, реєструються чи ні випадки захворювання на MERS слід зберігати високий рівень пильності, особливо у тих випадках, коли в країні перебуває велика чисельність мандрівників, або працівників-мігрантів з Близького Сходу.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ